9 Temmuz 2015 Perşembe

Auckland Konut Piyasası

Ev almak, kendi evinin sahibi olmak hemen herkesin hayali. Kendine ait bir ev neredeyse en önemli gelecek güvencesi.

Auckland'da yaşayanların bir bölümü için ise kendi evinin sahibi olmak sürekli artan ev fiyatları nedeniyle pek de kolay görünmüyor.

Çok katlı evlerin çok nadir görüldüğü Auckland da yerleşim oldukça geniş alana yayılmış durumda. Geniş bir alana yayılmış fakat düşük nüfus oranı iyi, ucuz ve hızlı bir toplu taşıma sistemine el vermediğinden de kişiler iş ya da okullarına özel araçları ile gidiyor. Bir hanede yaşayan herkesin arabasının olması oldukça sık rastlanan bir durum. Her ne kadar yaşam alanlarının ferahlığı, özel araca sahip olma kolaylığı yüksek refah seviyesi işaretleri olsa da trafik yoğunluğu, bu çok nüfuslu sayılmayacak ( yaklaşık 1,5 milyon) şehirde başka bir sorun.

NZ Herald karikatürü 28 Haziran 2015
Len Brown - Auckland Belediye Başkanı
Yine de, ülkenin en geniş iş olanaklarına sahip, kaliteli eğitim veren üniversiteleri, çok kültürlü yapısı nedeniyle şehir, bir çok kişinin yaşamayı tercih ettiği ve geleceklerini planladıkları yer olmaya devam ediyor.

Ev fiyatlarının artışına sebep olarak artan talep yanında yabancı yatırımcıların ilgisinin de sebep olduğu söyleniyor. Auckland'da alınacak bir evin kira getirisi oda başına haftalık 150 ila 350 arasında değişirken, tek odalı bir apartman dairesi 450 dolara kiracı buluyor. Ülkenin herhangi bir yabancı alımı kısıtlaması da bulunmuyor.

Bu hızlı artış ekonomide herhangi bir sarsılmanın hane halkına yansıyacağı düşüncesiyle bir çok Kiwiyi endişelendiriyor.

Biraz rakamlara bakalım.

Ev almak için ev bedelinin %20'sini ödemek koşuluyla, bankalardan 30 yıla kadar yıllık 5,10 ila 7.15 faiz oranı ile konut kredisi alınabiliyor.

Fiyatların ciddi bir şekilde artması, bir kaç sene içinde ev almış olanları ise sevindirmiş durumda. Bunun nedeni ise mevcut kredili evinizin değeri arttığında, evin değerlemesi yapılıp aldığınız krediyle yeni değeri arasındaki fark, alacağınız ikinci evin %20'sini ödemişsiniz gibi sayılıyor ve ilk evinizi aldığınızdan daha kolay bir şekilde konut kredisi alarak ikinci bir ev sahibi daha olabiliyorsunuz. Mesela 400'e aldığınız ev 3 yıl sonra 600 olmuş, almak istediğiniz diğer ev ise 800, normalde bu evi almak için 160 peşinat ödemeniz gerekirken üzeri ipotekli evinizin değeri arttığı için banka peşinat almadan size 800'ü kredi olarak veriyor. Elbette piyasadaki artışın hep böyle devam edeceğini düşünen yatırımcıların iştahı kabarıyor.

"Auckland'ın en büyük emlak firmasının diyor ki, geçen ay, son 11 yıldaki en yoğun Haziran ayıydı, fakat ev fiyatları ulaşabilecekleri en yüksek fiyata daha yakın.

Barfoot&Thompson 1167 emlağı ortadaki fiyat(median price) 786,00 Yeni Zelanda Doları olmak üzere sattı, ortadaki fiyat Mayıs ayına göre %4.8 arttı ancak artış hızı yavaşladı. Geçen üç ayda ortadaki fiyat, her ay %6,5 oranında arttı.

Ortalama fiyatlardaki (average price) artış ise daha keskin oldu. Ortalama fiyat $826,474 ile geçtiğimiz Haziran ayında rekorunu kırdı. satılan konutların üçte biri 1 milyon doların üzerinde alıcı bulurken, fiyatı 500,000 doların altında kalan evlerin oranı sadece %14 oldu.

ASB bank ekonomisti Chris Tennent-Brown ise eğer merkez bankası faizleri bu yıl üç kere daha düşürürse fiyatların daha da artacağını düşünüyor."

Yeni Zelanda hükümeti Mayıs ayında çıkardığı yasa ile alındıktan sonra iki yıl içinde satılan evlerden elde edilecek getirinin vergilendirileceğini duyurmuştu. Fiyat artışını biraz olsun frenleyeceği düşünülen bu yasa, bir çok Yeni Zelandalı tarafından yetersiz bir adım olarak görüldü.
        
Karikatür NZ Herald'dan linki ve diğer kaynaklar aşağıda.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder