24 Ekim 2016 Pazartesi

Yeni Zelanda'da Sürücü Olmak - Ehliyet Almak

Yeni Zelanda sürücü belgesinin ön yüzüne örnek

Türkiye'den sürücü belgeniz varsa, Yeni Zelanda'da bu belgeyi ülkeye giriş yaptıktan sonra bir yıl süreyle kullanabiliyorsunuz, ancak bir yıldan uzun süre kalacaksanız Yeni Zelanda sürücü belgesi almanız gerekiyor.

Öncelikle ülkede trafik İngiltere'deki gibi soldan akıyor. Ancak başlarda dikkatli kullanım ile çabucak bu ülkede araba kullanmaya adapte olabilirsiniz.

AA ( aa.co.nz ) Yeni Zelanda'daki sürücü belgesi verme, yol yardımı sunma, araç sigortalama gibi araç kullanımı ile ilgili geniş bir yelpazede hizmet veren kuruluşun adı.

Sürücü belgesi almak biri teorik biri pratik olarak adlandırılan iki sınavdan geçiyorsunuz. Teorik ya da prarik sınav için sizi hazırlayan özel kurslar çok yaygın değil. İsterseniz özel ders alabilirsiniz tabi. Sizi teorik sınava hazırlayacak olan AA'dan satın aldığınız Road Code kitabı (Bu kitap 20-30 dolar civarıdır). Teorik sınav sınav başvurusunu yaptığınız salonda, bilgisayar üzerinden yapılıyor ev 35 sorudan oluşüyor. Sınavı geçmek için 32 soruya doğru cevap vermeniz gerekiyor. Bu sınava hazırlanmak için ayrıca AA'den 20 sınavlık bir online erişim kodu alıp çalışabilirsiniz. Aynı sorular gerçek sınavda da çıktığı için oldukça yararlı bir çalışma yöntemi sorularla çalışmak.

Teorik sınavı geçtiğinizde AA size learner license (öğrenen lisansı) veriyor. Bu belge ile pratik yapmaya yanınızda full lisansı olan biriyle çıkabiliyorsunuz. (bakınız: https://www.nzta.govt.nz/driver-licences/getting-a-licence/licences-by-vehicle-type/cars/learners-licence/ ) Learner lisansınızı aldıktan 6 ay sonra restricted(sınırlı) lisansa başvuru yapabiliyorsunuz. Geçeceğiniz 60 dakikalık sürücü sınavından sonra restricted lisans yalnız başınıza araba kullanmaya başlayabiliyorsunuz, ancak eğer yanınızda full lisans sahibi biri yoksa gece 10pm ile sabah 5am arası araba kullanamıyorsunuz. 6 ay sonra artık full sürücü lisans için başvuru yapabilirsiniz. ( https://www.nzta.govt.nz/driver-licences/getting-a-licence/licences-by-vehicle-type/cars/restricted-licence-2/ )

Full sürücü lisansının süresinin 10 yıl olduğunu da belirtelim.

Sınava araba kullanmayı öğrendiğiniz araçla katılabiliyorsunuz.

Sınava otomatik vitesli araçla katılmışsanız sadece otomatik arabalar için sürücü belgesi almış oluyorsunuz. Eğer manuel vitesli araçla katılmışsanız hem otomatik, hem de vitesli arabalara belgeniz olmuş oluyor. Yeni Zelanda'da çoğunlukla araçların otomatik vitesli olduğunu da not düşelim.

Eğer daha önceden Türkiye'den sürücü belgeniz varsa bu belgenin çevirisi ile başvuru yapıp teorik sınavı verdikten hemen sonra pratik sınava başvurabilirsiniz. Pratik sınava hemen gün yaklaşık bir ay sonrasına veriliyor ve sınavı geçtiğinizde learner ya da restricted olmadan hemen full driver license sahibi oluyorsunuz.

Ayrıca Yeni Zelanda'da araç kullanmaya başlama yani sürücü belgesine başvurma yaşi 16.
Yeni Zelanda sürücü belgesinin arka yüzüne örnek
https://www.facebook.com/yenizelandadayasam/
https://www.instagram.com/sevgininfotogunlugu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder