16 Ekim 2016 Pazar

Yeni Zelanda'nın Simgesi - Kiwi Kuşu

Yeni Zelanda'ya özgü Kiwi Kuşu, aynı zamanda ülkenin simgesidir ve buradan yola çıkarak tüm Yeni Zelandalılar da Kiwi olarak anılır. Maori, Avrupalı ya da sonradan yerleşenler de bu adlandırmaya dahil edilir.

Kiwi kuşu, yaklaşık tavuk büyüklüğünde, ormanların karanlık kuytularında yaşayan, gözleri pek iyi görmeyen ve uçamayan bir kuş türüdür.

Dünyanın vücuduna oranla en büyük yumurtasını yapan kuşu olma özelliği vardır ve maalesef beş türünün çoğu yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Yeni Zelanda topraklarına gelen sömürgecilerin ülkede ciddi orman kıyımı ve getirilen memeli hayvanlar, Kiwi kuşlarının hayatını tehlikeye atan başlıca nedenlerdir.

Kiwi, Maorice bir sözcüktür ve kuşun çıkardığı sesten yola çıkılarak ona kiwi denmiştir.

Ayrıca Kiwi kuşu ile ilgili bir de Maori masalı vardır: Ormanların tanrısı Tanemahuta çocuklarını, yani ağaçları böceklerin yediğini fark eder ve kardeşi kuşların tanrısı Tanehokahoka'dan yardım ister. Tanehokahoka çocuklarına yani kuşlara böcekleri yeyip ağaçların yok olmalarını engellemeye kim gelir diye sorar. Bütün kuşlar çeşitli bahanelerle yardım etmeyi red eder. Sadece kiwi kuşu güneş ışığından vazgeçip ormanın karanlığında yaşamayı kabul eder. Bunun üzerine Tanehokahoka 'Sen ki bu iyiliği yaptın, kuşların en çok bilineni ve en çok sevileni sen olacaksın.' der.

Kiwi kuşu koruma altında ve üremesi, çoğalması için çok büyük çaba sarfediliyor. Kiwi kuşunun doğada görülebileceği yerler sınırlı da olsa var. Ancak şanslıysanız hayvanat bahçelerinde de bu kuşu görebilirsiniz. Şanslıysanız diyorum, çünkü karanlık kuytu yuvalarından çıkmayı pek sevmiyorlar.

Aşağıdaki linkten sevimli Kiwi kuşunun hüzünlü animasyonunu izleyebilirsiniz.



https://www.facebook.com/yenizelandadayasam/
https://www.instagram.com/sevgininfotogunlugu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder