16 Ekim 2016 Pazar

Te Papa Müzesi - Wellington

Te Papa Museum, Yeni Zelanda'nın Başkenti Wellington'da Sehir merkezinde, deniz kenarında kurulu harika bir müze.

Te Papa Museum - Deniz Yaratıkları bölümünün girişi - Photo by Sevgi
Yıllar önce İstanbul'da arkeoloji müzesini gezerken düşünüyordum. Bu kadar kırık kaseyi, çömleği ve yapıldıkları dönemleri iletmek müzeleri herkes için ilginç bir yer yapmıyor. Bir kasenin yapılış şeklinin, yapılmasının ve kullanılmasının bize ne gösterdiğini de iletseler ne güzel olur. Keşke sunumları biraz daha renkli, canlı, farklı yöntemlerle yapsalar da müzeler daha çok ilgi çekse.

Müzeler halihazırda ilgi çekici mekanlar ama onu herkesin ilgisini çekecek hale getirmek! İşte iş bu!

Deniz yaratıkları bölümündeki çocuk alanında bir kaplumbağa iskeleti

Te Papa'yı özel kılan belki de bu anlayış; müzeyi herkesin, özellikle de çocukların ilgisini çekecek hale getirmek. Çocuklar için düzenlenmiş bir iki bölüm yok, müzenin her bölümünün bir de çocuklar bölümü var. Bu bölümde çeşitli aktiviteler ve öğretici materyaller de mevcut. Eğer çocuğun konuya ilgisi varsa, orada bunu geliştirecek araçları burada bulması kolay. Herşey öğrenmek isteyenler için. Üstelik müzenin tüm bu bölümleri ücretsiz.

Çocuklarınızla her hafta buraya gelip her hafta başka bir bölümde zaman geçirebilirsiniz. Ama yalnız çocuklar değil herkesin bu müzeyi mutlaka gidip görmesini tavsiye ederim.

Aşağıdaki videoda dünyanın en büyük mürekkep balığı diğer adıyla kalamarı görebilirsiniz. Bu mürekkep balığı, Yeni Zelanda'nın bilim adamları ve balıkçılarının 2007 yılında Antarktika'daki bir gezisi sırasında yakalanmış. 4,5 metre boyunda dev bir canlı.


Müzenin içinde tiyatro var ve belli saatlerde çocuklara özel, çocukların da katılımı sağlanan tiyatro oyunları sahneleniyor. Aşağıdaki fotoğraf da bu sahnedeki bir oyundan.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder