22 Ekim 2016 Cumartesi

Gallipoli Exhibition - Wellington'da Çanakkale Savaşı Sergisi



Bizim Gelibolu dediğimiz toprak parçası, İngilizce'de Gallipoli. Gallipoli İtalyanca bir kelime. İtalyanca'ya da Yunanca'dan geçmiş. Kallipolis, Yunanca'da güzel şehir anlamına geliyor.

Gelibolu ayrıca Osmanlı Devletinin Avrupa'da ilk yerleştiği toprak.

Bizim Çanakkale Savaşı dediğimiz, tüm zorlu koşullara rağmen Osmanlı'nın galibiyeti ile sonuçlanan bu savaş 1.Dünya Savaşındaki en önemli cephelerden biri. İşte İngilizler bu savaşa Gallipoli War diyor. İngiliz Krallığı güçleri ve kolonilerinin katılımı ile Osmanlı'ya karşı savaşan birliklerin amacı, ikiye bölünen dünya devletleri arasında, aynı grupta yer aldıkları Rusya'ya, boğazları geçerek yardım ulaştırmak. Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşının yenilenleri arasında yer alsa da, Çanakkale'de pek çok kayıba uğrasa da bu cepheyi muhteşem bir galibiyetle kapatıyor.

Bir savaşlar silsilesi ile Avrupa, Balkanlar, Türkiye ve Ortadoğu'nun yeniden düzenlendiği ve bu savaşların hepsine birden bir savaşmış gibi 1. Dünya Savaşı deniliyor. Belki yıkıcılığı ve uğrattığı hezeyanları tekilleştirilen, basitleştiren bir isim bu: Gelecek nesillere ki bugünden sadece birkaç kuşak öncesini neredeyse unutturmuş olan WW1, 1. Dünya Savaşı.

Bu büyük savaş elbette adının hakkını vererek dünyanın çeşitli bölgelerinde çeşitli etkiler yaratmış. İngiliz koloniliğinden daha birkaç yıl önce bağımsız devlet statüsü kazanmış Avustralya ve Yeni Zelanda da işte bu dünyanın öbür ucunda olup olan bitenden etkilenenlerden. Bu ülkelerden oluşturulan birliklere ANZAC adı verilmiş ve binlerce kilometre öteye ölmeye ve öldürmeye gönderilmişler. Daha yeni bağımsız bir ülke olmuş bu ülkelerin kendilerini bir ülke gibi hissetmelerine yol açan bu savaş, Gallipolu War'ın (Çanakkale Savaşı) bu ülkelerdeki önemi çok büyük.

Wellington'daki Te Papa müzesinde Gallipolu War sergisi - Bizim Savaşımız alt başlığı ile sunuluyor ve her gün yüzlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Sergideki devasa asker heykelleri, savaşta ölenlerin isimleri, o dönemin politikacı ya da askerlerinin sözleri, ortamı hissedebilmeniz için oluşturulmuş patlama seslerini duyuran ve bir savaşın korkunçluğunu gösteren odalar, en eski video ve fotoğraf kareleri, Mustafa Kemal sözleri ve fotoğrafları, savaş cephesini gösteren maketten harita, herşey ama herşey gerçekten çok etkileyici.

İmkanı olan herkese bu sergiyi gezmelerini tavsiye ederim. Gidemeyecekler için burada sergiden bazı fotoğraflar bulabilirsiniz.

Gallipoli War Exhibition - Wellington Te Papa Museum - photos by Sevgi Ikinci
Gallipoli War Exhibition - Wellington Te Papa Museum - photos by Sevgi Ikinci

Gallipoli War Exhibition - Wellington Te Papa Museum - photos by Sevgi Ikinci



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder