23 Ekim 2016 Pazar

Yeni Zelanda'da Gay Olmak ve LGBT Hakları

Wikipedia, Yeni Zelanda'nın gaylere bakışını aynen şu cümleyle ve çok güzel ifade ediyor: Lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüel (LGBT) bireyler, Yeni Zelanda'da diğer insanlarla aynı haklara sahiptir.

Yeni Zelanda, 1986 yılında bir erkeğin hem cinsiyle cinsel ilişki yaşamasını suç olmaktan çıkardı. Kadınların hem cinsleriyle cinsel ilişkide bulunmayacağı düşünüldüğünden kadınların hemcinsleriyle beraberliği hiçbir zaman suç kapsamına alınmamıştı.

Yeni Zelanda dünyada LGBT bireylerin en özgür oldugu ülkelerden biri. 2004 yılında LGBT birliklerine izin veren ülke, 2013 yılında da hemcinsi ile evlenmeyi ve hemcins çiftlerin evlatlık edinebilmesini yasallaştırdı.

Bir kimseye tercih ettiği cinsel kimliği nedeniyle ayrımcılık yapmak 1993 yılından beri suç sayılırken, LGBT bireyler aynı yıldan beri askerlik servisinde bulunabiliyor.

1993 yIlIndan beri pek çok LGTB birey cinsel kimliklerini saklamadan milletvekili ve belediye başkanı olarak görev yaptı ve yapıyor.

Yeni Zelanda'da her yıl LGTB Onur Yürüyüşü düzenleniyor ve bu yürüyüş ve etkinliklere halkın her kesiminden insanlar katılıyor. Yıllar içinde bu yürüyüşün ya da etkinliklerin adı değişse de 2013 yılından beri yerini etkinlik takviminde daha da zenginleşerek alıyor. Etkinliklerde birçok LGBT dernek ve birliği yanında polisler ve bazı kuruluşları da ''Farklılıkları Destekliyoruz!'' sloganlarıyla görmek mümkün. Aşağıda 2016 yılından bir video bulabilirsiniz.


https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_New_Zealand


https://www.facebook.com/yenizelandadayasam/https://www.instagram.com/sevgininfotogunlugu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder