16 Ekim 2016 Pazar

Yeni Zelanda - Flat White Ülkesi

Yeni Zelanda ve Avustralya, İngiliz kolonileri olduğundan daha çok sütle içilen çay ülkeleriyken son yirmi, otuz yılda gelişen kahve endüstrisi ile bu ülkeler en iyi kahve yapan kafeleri, kahve yapımı ve süslemesi yarışmaları ile artık kahveleriyle de adlarını duyuran ülkeler.

From a cafe in Auckland - photo by Sevgi
Yaptıkları işe sanat olarak bakan herkesin yapacağı gibi kahve işi de sanata dönüşmüş. Nerede yetişen kahve, ne kadar oranda birbirine katılırsa, ne kadar kavrulup ne kadar bekletilirse daha kaliteli ve lezzetli kahve üretilir? Kavrulmuş kahveyi öğüttükten ne kadar sonra o kahve hala kullanılabilir? Sütü ne kadar ısıtmalı, kahveyi ne derece sıkıştırmalı, kahveden geçecek suyu ne kadar süzmeli ki sonunda müşteri ''Oh be, kahve içiyorum!'' desin? Ve son olarak kahvenin üzerine çizeceğim sütle çizeceğim resmi hangi hızla yapmalıyım ki, hem güzel bir desen yaratayım, hem de kahve soğumadan müşteriye ulaşsın?

İşte modern dünyanın dertleri :)

Dünyada her hangi bir ülkede, kahve içmek istediğinizde karşılaşacağınız seçenekler ülkesine göre farklılık gösterebilir. Örneğin Amerika'da her yerde filtre kahve bulabiliyorken, Fransa'da long black-espresso üstune eklenmiş sıcak su ile elde edilen kahve- kahve esas kahve seçeneğidir.

İşte Yeni Zelanda'ya geldiğinizde de bu kahve seçeneği yaldızlarıyla flat white'dır. Kahve makinesinden süzülmüş espressoya ısıtılırken köpürtülmüş sütün eklenmesiyle elde edilir. Latte'den farkı ise latte de sütün, flat white da kahvenin daha yoğun olmasıdır. Usulen flat white daha küçük kahve kabında ikram edilir. Ancak pek çok kafede büyük fincanlarda da flat white sunumu yapılmaktadır.

Flat White'ın nereden çıktığına dair Yeni Zelanda'dan ve Avustralya'dan hikayeler var. Pek çok komşu ülke gibi Avustralya ve Yeni Zelanda da bazı konularda kendi öncülüklerini savunuyor. Burada benim söyleyeceğim söz şudur; lezzetin nereden çıktığına bakma, keyfine bak!

Klasik kahve deseni - Olaf's Mt Eden - photo by Sevgi

https://www.facebook.com/yenizelandadayasam/
https://www.instagram.com/sevgininfotogunlugu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder