22 Ekim 2016 Cumartesi

Yeni Zelanda'nın Sporu Ragbi - All Blacks

Türkiye'de futbol neyse, Yeni Zelanda'da ragbi (rugby, orijinal yazılışı) o.

Ama yanılıp ben futbolu seviyorum demeyin Yeni Zelanda'da. Çünkü her ne kadar futbol gibi genelde ayakla oynanan bir oyun olmasa da ragbi'nin diğer adı futbol ya da rugby football diyorlar. Bizim futbol dediğimiz ise soccer (soakar gibi telaffuz edebilirsiniz). Ragbi adını, bu oyunun doğduğu İngiltere'deki Rugby şehrinden alıyor.

Ragbi pek çok değişik kuralla ve kişi sayısıyla oynanabiliyor. Ancak genel sınıflandırma Ragbi Birliği ve Ragbi Ligi şeklinde. Ragbi Birliği'nin oyunlarına Yeni Zelanda'da ragbi, Ragbi Liginin oyunlarına da lig deniyor. Oyunların kuralları dolayısıyla taraftarları ve sevenleri de değişiklik gösteriyor. Kimisi ben ragbiyi, kimisi ben ligi seviyorum ve takip ediyorum diyebiliyor.
Ragbi her takımda 15, Lig her takımda 13 kişi ile oynanıyor.

Oyunun çıktığı ülke İngiltere ve İngiltere kolonilerinde yerleşmiş bir kültürü ve taraftarı var. Özellikle Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İskoçya, İrlanda, Galler ve Fiji'de ragbi çok popüler iken, dünya kupalarında Fransa'nın iddialı takımlarını ve her geçen gün güçlenen Japonya ve Arjantin gibi ülke takımlarını da görmek mümkün.

Ragbi, İngiltere'de uzun yıllar (hatta belki hala) bir üst sınıf oyunu olarak görülmüş. Örneğin İngiltere'de ragbi maçını elinizde şarabınızla izleyebilirken, bunu futbol izlerken yapamıyor olmanız bu sınıfsal konumlandırmanın bir göstergesi olarak görülüyor. Yeni Zelandalılar, belki de sınıfsal bakış açısını sevmediklerinden, ragbi oynamak ve izlemek herkese açık bir aktivite. Belki de başarılarının sırrı budur.

Yeni Zelanda'nın milli ragbi takımının adı All Blacks. İsmin nereden geldiğine dair rivayetler var. Bir rivayet takımın uniformaları tanımlanırken, yani tamamen siyah değil, deniliyor ve daha sonra takım üniformalarının nasıl olacağına karar verirken siyah seçiminde etkili oluyor ve sonunda giyilen siyahlar ve oyuncuların iyi fiziği All Blacks ismine yerleştiriyor. Bir diğer rivayet ise oyunu tarif ederken hepsi arkada oynadı, yani all back demek isterken basım hatası ile all black diyor ve takım bu isimle anılmaya başlıyor.

Tabi All Black'lerin en büyük ünü maç başlangıçlarında sergiledikleri Maori savaş dansı. Yıllar içinde bu dansı daha iyi ve etkili yapmaya başlayan takım oyuncuları, bu dansla hem kendilerinin hem de Yeni Zelanda'nın ismini duyurmayı başardılar.



https://en.wikipedia.org/wiki/Rugby
https://www.quora.com/Rugby-How-did-the-All-Blacks-get-their-name
http://www.rugbyfootballhistory.com/allblacks.html

https://www.facebook.com/yenizelandadayasam/https://www.instagram.com/sevgininfotogunlugu/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder