9 Temmuz 2015 Perşembe

Yeni Zelanda'nın Havası Suyu

  
Yeni Zelanda kısaca bir ada ülkesi. North Islnad, South Island ve Steward Island olmak üzere üç ana ada ve pek çok küçük adadan oluşuyor.

Ülke iklimi ılıman, bol yağışlı fakat yaz kış kendini esirgemeyen güneşli olarak tanımlanıyor. Güneye doğru gittikçe sıcaklık haliyle azalıyor.

Yeni Zelanda'nın en büyük şehri Auckland'ı da içinde barındıran North Island- Kuzey Ada iç kesimdeki dağları dışında karı nadiren görüyor. Auckland ise sanki kışı olmayan bir Karadeniz şehri. Yaz, kış bolca yağmur yağmasına rağmen yağışlar genellikle kısa süreli ve birazdan açan güneş ile kendinden eser bırakmayacak nitelikte. Kış aylarında da güneş kendini gösterse de yağışlar şiddetli ve uzun süreli olabiliyor.

Kuzey Adanın güneyinde bulunan ve başkentliği üstlenen Wellington rüzgarıyla ünlü, bu da onu rüzgar sporlarının cazibe merkezi yapıyor.

Etrafı tamamen okyanuslarla çevrili bu küçük ülke kıyılarında okyanustan gelen rüzgarlar bazen kendini hissettiriyor. İç kesimlerde sıcaklık yükseliyor. Nem oranı ise oldukça yüksek.

South Island - Güney Ada genellikle daha soğuk olmasına rağmen daha az nemli olarak tarif ediliyor. Kış sporları Kuzey Adada iç kesimlerde ama Güney Ada'nın özellikle Queenstown şehrinde çok popüler.

Ülkenin en sıcak ayları Ocak ve Şubat, en soğuk ayı ise Temmuz.

Yeni Zelanda'nın güneşi çok güçlü. Buna hava kirliliğinin düşük olması ve de ozon tabakasındaki deliğin Avustralya-Yeni Zelanda bölgesine yakın olması gibi nedenler gösteriliyor ve insanlar güneşin zararlı etkilerinden korunmaya özen gösteriyor. Bronzlaşmak kültürün bir parçası değil ve güneş kremleri bazı yerlerde halka ücretsiz sağlanıyor.

Ülkenin su kaynakları kalitesi ve miktarı bakımından dünyanın ilk 10'unda gösteriliyor. Musluktan su içilebiliyor ve bolca ikram ediliyor, buna rağmen şişelenmiş su ilginç bir şekilde pahalı.

http://www.newzealand.com/int/feature/new-zealand-climate-and-weather/
http://www.doc.govt.nz/nature/native-animals/birds/birds-a-z/penguins/

https://www.facebook.com/yenizelandadayasam/
https://www.instagram.com/sevgininfotogunlugu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder