20 Temmuz 2016 Çarşamba

Yeni Zelanda ve Avustralya'da İş Bulmak

Herkese Merhaba,

Yeni Zelanda ve Avustralya dedim, çünkü aynı koşullar ve algı geçerli. Ben Yeni Zelanda'da yaşıyorum ve elbet burayı daha iyi biliyorum ama burada yazılanlar her iki ülke için de işinize yarayabilir.

İş aramak için, hatta iş görüşmeleri için bu ülkelerde bulunmanız gerekmiyor. İş görüşmeleri Skype üzerinden yapılabiliyor. Yoksa bir skype hesabı açıp nasıl kullanılacağını öğrenmekte fayda var.

Benzeyen Yan;
CV ya da resume/özgeçmiş anlayışı içerik olarak sanıyorum oldukça benzerdir Türkiye ile. Kolay okunan, net, açık ve dürüst bilgiler içermeli.

Farklı Yanlar;
Cover Letter - Bilmiyorsanız ya da daha önce duymamışsanız, ''O da nedir, CV'den farkı nedir?'' diye sizi allak bullak edecek cover letter'ın ne olduğunu anladığınızda önemini kabul edeceğiniz, aslında bir işe başvuru mektubudur. Cover letter, hangi işe başvuru yaptığınız, bu iş ilanını nereden duyduğunuz, bu işi niye istediğiniz ve iş hakkında neler bildiğiniz, bu işe ne gibi katkılar sağlayabileceğiniz gibi bilgiler içerir. İnternette pek çok örnekleri bulunuyor.  Google'a ''how to write a cover letter'' diye sorguladığınızda yeterince sonuçla karşılaşacaksınız.

Fotoğraf - Türkiye'deki özgeçmiş örneklerine kıyasla bizi en şaşırtacak olan CV'lerde fotoğraf olmaması olabilir. Bizim CV'lerde fotoğraf olması yanında fotoğrafın ciddi ve iş giysileri, takım elbise ile çekilmiş olması beklenir. İlk yargılar fotoğraf üzerinden verilir. Bu ülkelerde aksine CV'lere fotoğraf konulması, ayrımcılığı, ırkçılığı teşvik edeceği ya da bunlara yol açacağı düşüncesi nedeniyle tercih edilmiyor.

İsim -  Çok uluslu bu ülkelerde pek çok kimse isimlerinin dikkat çekmesi, kolay okunabilmesi gibi sebeplerle kendilerine İngilizce ya da batılı isimler seçiyor, bu seçilen ismi kendi orijinal ismiyle beraber ya da direk kendi isimleri olarak kullanıyorlar. Böyle bir isim değişikliğini genellikle isimlerini telaffuz etmek çok zor olduğundan Asyalılar tercih ediyor, ancak oldukça kişisel tercihle ilgili bir seçenektir. Bana göre çok da gerekli olmayan bir seçenektir. Bilgi olması açısından iletiyorum.

CV , Cover Letter ve İş Görüşmeleri
Bu üç başlığa da iyi hazırlanmak çok önemli. CV ve cover letter hazırlama ve iş görüşmesine hazırlanmak için internette yüzlerce örnek mevcut. Bu konularda YouTube'da pek çok video bulabilirsiniz. İngilizcenizi bunlara çalışırken bile geliştiriyor olacağınızı unutmayın. Aramalarınızı yine ''How to write a CV'' ''How to prepare a CV'' ''How to be prepared for an interview'' gibi yapabilirsiniz.

Bir önceki yazımda ilettiğim gibi TradeMe Yeni Zelanda'da iş de arayabileceğiniz bir kanal. www.trademe.co.nz
www.seek.co.nz hem Yeni Zelanda'da hem de Avustralya'da iş arayabileceğiniz etkili bir web sayfası.
Gumtree sayfasını ben hiç kullanmadım. Bu web sayfası İngiltere'de çok büyükmüş. Avustralya ve Yeni Zelanda'da mevcut ve kullanımda.
Bunlar dışında irili ufaklı başka iş arama siteleri de var. Bunlar özellikle iş alanlarına göre çeşitlilik gösterebiliyor. Örneğin sadece öğretmenlerin iş aradığı education gazette verilebilir.

Ayrıca bir çok başvurunun recruitment agency - iş bulma ajansları tarafından organize edildiğini göreceksiniz. Bu firmalara başvuru yapıldığını fark ettiğinizde recruitment firmasının detaylarını, yetkinliğini araştırmanız faydalı olabilir.

Tabi iş ararken belirli mesleklerin diğer ülkelerde daha çok arandığını göreceksiniz. Örneğin bir bilişim uzmanı, bir mühendis (konusu fark etmez Ziraat Mühendisi, Orman Mühendisi) iş bulma konusunda bir işletmeci, bir öğretmen, bir doktora göre daha avantajlıdır. Yine de her zaman bir yol vardır. İşlerin daha kolay ve zor olması mesleklerinden ziyade, kişilerin dirayetleri, hedefleri ve kararlılıklarına bağlıdır.

Kolay gelsin.

https://www.facebook.com/yenizelandadayasam/
https://www.instagram.com/sevgininfotogunlugu/

24 yorum:

  1. Çok teşekkürler ! Tam da zamanında bir paylasim :)

    YanıtlaSil
  2. Yararlı bir konu emeğinize sağlık.Bugünlerde yurtdışında çalışmak ve yaşam hakkında internet'de araştırmalar yapıyordum üstüne denk geldi.

    YanıtlaSil
  3. Ben turkce ogretmeniyim ingilizcem cok iyi duzeyde ben oraya gelebilir miyim sizce bana yardmci olur msnz? ORalarda yasamak istyrm yasim 27

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 30 yaşın altında olup İngilizce bilenler work&holiday vizesine başvurarak Yeni Zelanda'da yaşamı bizzat deneyimleyebilirler. Şu linke bakabilirsiniz başlangıç için http://yenizelandadayasam.blogspot.co.nz/2016/01/yeni-zelandaya-work-vize.html

      Sil
  4. YouTube videoları da çekermisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet videolar da faydalı olacaktır. Tamamdır, başlayacağım video çekimlerine. :)

      Sil
  5. orman mühendisi olarak bi süredir nasıl olur, nasıl yapılır vb araştırmaları yaparken son paragrafta parantez içinde yazdığınız orman mühendisini görünce bi mutlu oldum :))

    YanıtlaSil
  6. İngilizce düzeyim çok zayıf..Yeni zelanda da önce dil öğrenip sonra hekimlik yapmak istiyorum.Yeni Zelanda da yaşayan biri olarak ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni Zelanda'da dil öğrenip aynı zamanda burada doktora seçeneklerini araştırmanızı öneririm. Hekimler için istenen İngilizce seviyesi oldukça yüksek. Doktora sırasında hem bilginizi ilerletebilir hem yeterli İngilizceye ulaşabilirsiniz. Doktora için de burs bulma şansınızın oldukça yüksek olduğunu sanıyorum.

      Sil
  7. 28 yaşındayım düz lise mezunuyum. makina tasarımı ve elektronik le uğraşıyorum. makina tasarımında program kullanımım iyidir. Bir şansım var mı ? İngilizcem iyi değil, ama onu halledebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizcenizi halledin. Alanınızın bu ülkedeki durumunu çok iyi bilmiyorum ancak teknik alanlarda iş bulmak çok daha kolay gibi görünüyor. İngilizce hem iş bulabilmek hem de herhangi bir şansa sahip olabilmek için gerçekten hayati öneme sahip.

      Sil
  8. Merhaba. Bilgileriniz için çok teşekkürler. Sizle nasıl iletişim kurabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgi.yepnz@gmail.com adresine email gönderebilirsiniz.

      Sil
  9. Sevgi Hanım Merhaba; ben Kimyager'im, nişanlım da Makina Mühendisi. Biz en az 3 yıl çalışmak ve yaşamak için Yeni Zelanda'yı düşünüyoruz. Oradaki iş imkanları nasıldır? Gitmeden önce nasıl işimizi ayarlayabiliriz? 2-3 yıl gibi bir süre için orada yaşamak ve çalışmak mümkün müdür? Neler yapmak gerekir? En önemlisi bunlar için Yeni Zelanda'yı önerir misiniz? Hangi şehri iş bulmamız için daha olanaklıdır?

    YanıtlaSil
  10. mesleğim kepçe operatörlüğü gelmek için iyi bir meslek mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizce iletişim sağlayabiliyorsanız, alanınızda iş bulma olasılığınız var. Özellikle Christchurch bölgesinde.

      Sil
  11. Paylaşımınız için teşekkür ederim,ben 33 yaşındayım turizm bölümü mezunuyum ama farklı bi işte çalışıyorum(otogarda) orada yaşamak için hangi yolu takip etmem daha doğru ve faydalı olur ?

    YanıtlaSil
  12. Paylaşımınız için teşekkür ederim, ben 33 yaşındayım ve turizim bölümü mezunuyum ama farklı bi işte çalışmaktayım(otogarda) orada iş bulabilmek ve yaşayabilmek için hangi yoldan gitmem gerekir,yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkur ederim.

    YanıtlaSil
  13. İnşaat mühendisi çift ve iki çocuk ile ne kadar şansımız olur sizce? Dil problemi yok diyebilirim. Eğitim dilimiz İngilizce idi. Yaş 35, 32, 7 ve 6ay. Sağlık, hukuki vb engelimiz yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaat mühendisleri ve genel olarak mühendisler tüm dünyada en rahat iş bulabilen meslek grubu. İş başvurularına başlayın, derim.

      Sil
  14. Selam ben ihsan usta döner iskender kebap ustasıyım dürüst biriyim çalışkanım işim de profesyonelim 05384275791 yeni zelanda da çalışmak isterim bekarım pasaport um var ingilizcem vardır yurtdışın da çalıştım dubai de moskova da çalışkan biriyim ve bir iş yerinde çalışırken o iş yerini kendi mekanım gibi görürüm yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil