13 Kasım 2015 Cuma

Yeni Zelanda'ya Nasıl Geldim?

İngilizce öğrenmek için yıllar süren kurslar, alınan özel dersler, ancak bir türlü dile hakim olamamak. Yurtdışına gitmeyi düşlemek ancak ekonomik zorluklar ve yıllarca ertelenen planlar. Bir kaç yurtdışına gitme girişimi ve en sonunda vazgeçiş.

Bu bir gün yakın arkadaşımın gelip de 'hadi gidelim' demesine dek sürdü. Önce karşı çıktım, aşağı yukarı ne masrafı olacağını biliyordum, ayrıca işlerimizi bırakmamız demek, tazminatlarımızı da yakacaktı. Yeterli ekonomimiz yine oluşmuyordu. Giderdik, gidemezdik tartışmaları sonucu araştırma yapmaya uygun koşulları oluşturmaya karar verdik. Ekonomi kısmını halletmek için de kredi çekmeye. Çalıştığımız süre boyunca kredi taksitlerini ödeyecek, ihtiyacımızdan fazla almış olduğumuz kredinin bir kısım taksidini kendisinin ödemesine izin verecek, sonrasında da zaten yine çalışmaya başlayacaktık.

Hangi ülkeye gideceğimize karar vermemiz bana hala eğlenceli geliyor. İlk elemeyi ingilizce konuşulan ülkeler olarak yaptıktan sonra elimizde Amerika, Kanada, İngiltere ve Avustralya vardı. Amerika fikri bize hiç sıcak gelmedi, bu ülkeyi güvenli bulmuyorduk. Kanada çok soğuktu, soğuğu sevmiyorduk. Arkadaşım daha önce İngiltere'ye gitmişti, ikliminden, sürekli yağmurlu ve bulutlu olmasından hiç hoşlanmamıştı. O zaman Avustralya dedik ve orada okul araştırmaya başladık. Ne yazık ki o sıralarda dünyadaki ekonomik kriz Avustralya dolarını çok yükseltmiş, biz yine açıkta kalmıştık. Yeni Zelanda hakkında pek bilgimiz yoktu. Arkadaşımız olan eğitim acentası bize Yeni Zelanda'yı önerdi, hatta 'ben de pek bilmiyorum ama Yeni Zelanda fiyatları daha uygun, beraber araştıralım isterseniz', dedi ve böylece Yeni Zelanda hayatımıza girmiş oldu.

Maalesef Türkçe kaynak sınırlı, ingilizcemiz de yetersizdi, bu araştırma için. Yine de bulduğumuz bir forum, arkadaşlar aracılığıyla edindiğimiz bir kaç bağlantı, Yeni Zelanda hakkında bir belgesel kararımızı vermemize yardımcı oldu. Evet, dedik, Yeni Zelanda'ya gidiyoruz. Avustralya'yla neredeyse aynı standartlara sahip nüfusu oraya nispeten oldukça küçük, kiwi kuşu ve koyunları dolayısıyla çiftçiliğiyle ünlü bu ülke bize çok sıcak göründü. Yine de her ihtimale karşı, Avustralya vizesi de aldık. Bir fırsatta orayı da görmek istedik, hatta belki vizemizi orada uzatabileceğimizi düşündük. Daha sonra Sydney ve Melbourne'u ziyaret şansımız oldu ama biz yine de Yeni Zelanda'da kalmayı tercih ettik.

Biz, mali durumumuzun yetersiz olmasına, araştırma yaparken karşılaştığımız kısıtlara, geleceğimiz yerde hiç bir tanıdığımız olmamasına rağmen başka bir ülkeye gitmeyi başardık. Acentadan arkadaşımızın tavsiyelerini dinlemememize rağmen başardık. Böyle diyorum, çünkü geldikten çok sonra öğrendiklerimizle ancak idrak ettiğimiz neler söylemişti ve biz nasıl anlamamıştık, onu fark ettik. Bu bize aslında çok istediğinde, bilenleri dinlemememin cezasını da ödeyerek, istenilenin yapılabileceğini, en azından çok da olumsuz olmamamız gerektiğini gösterdi.


https://www.facebook.com/yenizelandadayasam/
https://www.instagram.com/sevgininfotogunlugu/

12 yorum:

  1. Ne iyi yaptınız ama değil mi Sevgi'cim

    Savaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi yapmışız gerçekten. :) Umarım isteklerini gerçekleştirmek isteyenlere de ilham olur :)

      Sil
  2. O belgeselin adını öğrenebilir miyim acaba? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni Zelanda belgeseli diye google'a yazın çıkan ne varsa izleyin derim. Çok çeşit yok maalesef.

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba bizde ailecek yeni zelandaya tasinmak istiyoruz fakat puanlama sistemine takılabiliriz diye düşünüyorum. Ben mali müşavirlik eşim ise ebe, her ikimizinde 12 yıllık tecrübesi var fakat puanlamada denklik, dil ve daha önce yeni zelanda da bulunmadığının için eksik puanlamaya neden olacağını düşünüyorum, ayrıca küçük çocuklarımız var yaşam, okul onlar için nasıl olur tam netlestiremedigimiz konular. Burdaki evimizi ve arabamizi satip sifirdan baslamamiz gerek. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gökhan,
      Nerede tıkandınız? Masrafların ne olabileceğine baktınız mI? Elbette bir kişinin yola çıkışı ile bir ailenin yola çıkışı aynı değil. Aklınıza takılan soruları delimorsi@gmail.com adresi aracılığıyla sorabilirsiniz. Elimden geldiğince,bilgim yettiğince yardımcı olurum. Saygılar

      Sil
  5. Sevgi Hanım merhaba :) Ben TR'deki iyi üniversitelerden birinden mezun olmuş bir İngilizce öğretmeniyim ve Yeni Zelanda'ya gitmek istiyorum. Ancak elbette İngilizce öğretmenliği Yeni Zelanda'da talep gören bir iş değil. Bu konuda önerebileceğiniz birşey var mı? Ayrıca Yeni Zelanda'ya önceden herhangi bir iş bulmadan mı gittiniz? Turist vizesi ile mi gitmiştiniz? Sonrasında nasıl kalmaya devam ettiniz? Çok sorum var kusura bakmayın ama cevaplarsanız çok büyük sevaba girmiş olursunuz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim burada Türk bir İngilizce öğretmeni arkadaşım var. Bence karamsar olmayın ve iş başvurularında bulunun. Alanınız çok değerli.
      Ben bu ülkeye İngilizce öğrenmek için geldim ve burada iş buldum.

      Sil
  6. Merhaba Sevhi Hanım. Ben de 25 yaşında Edebiyar öğretmenliği mezunu işsiz bie gencim.Halihazırda yüksek lisans yapmaktayım.Ben de Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelere gitmek istiyorum.Tek takıldığım nokta şu. Dil sorununu aştığım zaman bile daima geçici alt işlerde mi çalışmak zorunda kalacağız? Aldığımızı eğitimlerin orda bir getirisi olamaz mı? Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dil öğrenirken hayatınızı kazanmak için farklı işlerde çalışmanız mutlaka gerekecektir. Bu ülkelerde dil bilmek okuma-yazma bilmek gibi. Okuma-yazmayı öğrenmeden sizin alanınızda çalışmak mümkün değil. Sanıyorum, dilinizi geliştirdikten sonra edebiyat alanında akamdemik kariyer yapabilirsiniz. Bu yolları araştırabilirsiniz.

      Sil
    2. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Sevgi ve selamlar...

      Sil