24 Kasım 2015 Salı

Yeni Zelanda'nın Bayrağı ve Referandum

Yeni Zelanda bugünlerde bayrağını değiştirmek için referanduma gidiyor.

Bu mevcut Yeni Zelanda Bayrağı


Bayrak değişikliği tartışması bir süredir devam ediyordu. Değişikliği en çok isteyen ve bu konuyu sürekli gündemde tutan ülke başbakanı John Key, Yeni Zelanda'nın bayrağının yenilenmesini elzem görüyor. Halkın bir kesimi eski bayrağın kalmasını isterken, bir bölümü ise bayrağın yenilenmesinde sakınca görmezken, yine de ülkede bayrak yenileme çalışmalarına harcanacak rakamlar yerine çok daha önemli konulara kaynak ayrılması gerektiğini düşünüyor.

Tüm eleştirilere rağmen referanduma karar verildi ve tüm hazırlıklar tamamlandı. Referanduma ve yeni bayrak önerilerine ilişkin bilgilendirme broşürü, 5'e indirilmiş bayrak önerileri, nasıl oy kullanılacağına dair bilgilendirme broşürü ile beraber herkese posta gönderildi. Bilgilendirmeler 25 dilde yapılırken, yeni bayrak için önerilen desenlerin on bini aşkın olduğu iletildi.

Şimdi ne olacak? Referanduma gidilen 5 yeni bayrak deseni arasında 1'den 5'e oylama yapılacak, en çok beğenilene 1, sonra dileğe göre 2,3.. ayrıca her desene bir oy ve sıralama vermek gerekmiyor. Bu ilk referandum için oy kullanma süresi 20 Kasım - 11 Aralık arasında olacak. Yapılacak olan seçiminizi size gönderilmiş ücretsiz zarf içinde oy merkezine göndermek. Buradan birinci çıkan desen ile eski bayrak arasında ikinci bir referandum da 3 - 24 Mart tarihleri arasında olacak. Yani tüm bu maceranın sonunda Yeni Zelanda'nın bayrağı değişmeyebilir.

John Key'in dediği gibi mevcut bayrak Avustralya bayrağına çok benziyor ve Yeni Zelanda'nın kendi kimliğini ortaya koyacak daha güzel bir seçenek olabilir. Merakla sonucu bekliyorum.

Aşağıda referandumda önerilen bayrak modellerini görebilirsiniz. Hepsinin tarih ve Maori kültürü ile bir bağlantısı var, ama ben biraz sadelik seviyorum galiba ;)










Bonus : Bu da Avustralya bayrağı

Bu da Avustralya'nın bayrağı


https://www.facebook.com/yenizelandadayasam/
https://www.instagram.com/sevgininfotogunlugu/

1 yorum: