23 Ekim 2016 Pazar

Yeni Zelanda mı, Avustralya mı?


Dünya'nın bu ucuna gelmeyi düşünenler için en kritik sorulardan biri Avustralya mı, Yeni Zelanda mı?


Benim gözlemim çoğu zaman Yeni Zelanda'nın Avustralya karşısında yenik düştüğü. Bunun bir nedeni Avustralya'nın karşılaştırıldığında ekonomi, toprak ve nüfus açısından çok daha büyük bir ülke olması ile iklimsel, marketsel avantajları ise diğer nedeni Yeni Zelanda'nın pek bilinmemesi.

Bu iki ülke arasındaki analizi yapmak hiç de kolay değil. Hele bu ülkeleri, bu ülkelerde yaşamadan çok uzaklardan yapıyorsanız. Gelin başlık başlık incelemeye ve bu iki ülkeyi anlamaya çalışalım. Ancak bu başlıkların sonunda yine Avustralya galip görünecek onu da bilelim.

Kararınızı verirken sizin olacaklarınıza hangisi daha uygun, hangisine daha kolay gelebiliyorsunuz onu düşünerek hareket edebilirsiniz.

Yaşam standartları; 
Yaşam standartları deyince ne anlıyoruz? Eğer bu kendini güvende hissetme ve bahçeli bir evde kirada da olsa oturabilme ve temel ihtiyaçlarını çok maaşlı işler yapmadan da görebilmek ise bu iki ülke arasında pek fark yok, diyebiliriz.

Doğa;
Avustralya'nın iç kesimleri neredeyse tamamen çöl. Nüfus özellikle doğu kıyısında yoğunlaşıyor. Çeşitli vahşi hayvaları ve zehirli örümcekleri ile ünlü bu ülkede doğa ile iletişimde çok dikkatli olmak gerekiyor. Avustralyalıların deyimiyle ''Bu ülkede herşey seni öldürmeye çalışıyor.''
Yeni Zelanda ise doğa severler için yaratılmış bir ülke sanki. Doğa yürüyüşleri yapmayı, kamp kurmayı, bunu neredeyse tüm mevsimlerde yapabilmeyi istiyorsanız Yeni Zelanda bunun içın bulunmaz bir yer. Ülkede yılan bulunmadığını da belirtelim.

Irkçılık;
Kiwiler kısaca Aussie'leri her zaman biraz ırkçı olarak tanımlıyor. Aslında Avustralya'dan da neredeyse her yıl çok ciddi bir ırkçılık haberi geliyor. Mesela, geçen hafta beyaz bir Avustralyalı Güney Sudanlı bir kafe sorumlusundan servis almak istemedi, bana beyaz birini gönderin, dedi. Akıllı manager ise gidip elemanlarına şurada oturan kadın ırkçı, bu nedenle ona servis yapmıyoruz, dedi ve bunlar basında çıktı. Yine de dünyanın her yerinden insan bu iki ülkede de yaşamını gayet güzel bir şekilde idame ettiriyor.

Ekonomi ve kariyer fırsatları;
Avustralya'nın Yeni Zelanda'yı hemen nakavt edeceği alan bu. Avustralya Dünya Bankası 2015 verilerine göre kişi başına düşen milli geliri $45,514 ile 19. sırada, Yeni Zelanda ise $36,982 ile 27. sırada yer alıyor. Türkiye'nin $19,618 ile 60. sırada yer aldığını da buraya not edelim.

Avustralya çok zengin kaynaklara ve neredeyse Yeni Zelanda'nın beş katı nüfusa sahip. Pek çok Yeni Zelandalı genç de iş imkanları, kariyer fırsatları ve daha iyi kazançlar için Avustralya'da yaşamayı tercih ediyor.

İş bulmayı, ya da daha doğrusu bulmakta zorlanmayı diğer ülkelerden gelen kimseler ayrımcılık olarak nitelendirebiliyor ancak dilin ve kültürün bazen çok önemli olabildiğini unutmayalım. Bu ülkelerde dili çok iyi öğrenmenin çok büyük avantaj sağlayacağını bilelim.

Minimum saat ücretleri;
Ayrıca 2016 yılında Avustralya'da minimum saat ücreti $17.70(AUD) iken Yeni Zelanda'da $15.25(NZD). Ayrıca Avustralya Doları daha değerli bir para birimi olunca da ekonomik olarak Avustralya'nın ne kadar avantajlı olduğu öne çıkıyor.

Eğitim, Üniversiteler;
Her iki ülke de dünyada çok saygın üniversitelere sahip. Tamam belki Avustralya'nınkiler biraz daha saygın olabilir.

Eğlence hayatı ve nüfus;
Gece hayatını sevenler, gençliği eğlenmek olarak görenler, Avustralya'da eğlence hayatının daha cezbedici olduğunu iletiyor. Öyle olacağını tahmin etmek de zor değil. Yeni Zelanda'nın yine nüfusu 4.7 milyonken, sadece Sydney 4.3 milyon ve Melbourne 4 milyon insanı barındırıyor. Yeni Zelanda'nın en büyük şehri Auckland bu şehirler yanında 1,5 milyonluk nüfusu ile biraz küçük kalıyor.

İklim;
Melbourne ve Auckland'ın iklim karakterleri birbirine benzerlik gösterse de Melbourne'den yukarı çıktıkça hava ısınıyor, Auckland'dan aşağı indikçe hava soğuyor. Brisbane'da hiç kış olmuyor mesela.

Avustralya ve Yeni Zelanda birbirine bu kadar yakın değil. Gerçek uzaklıkları görmek için dünya haritasına bakın lütfen, Auckland-Perth arası uçakla 9 saat sürüyor.

Yazımın sonunda kendimi sanki hep Avustralya'nın lehine yazmışım gibi hissettim. Avustralya'nın Melbourne, Sydney ve Brisbane şehirlerini ziyaret ettim. Hepsi de güzel ve yaşanabilir şehirler. Ancak Yeni Zelanda'yı çok seviyorum. Burada herşeyden önce kendimi güvende hissediyorum.

Bu ülkeler standartları hayli yüksek ülkeler, ülkelerdeki mutluluğunuz biraz da onlara sizin nasıl baktığınızla ve çevreye çabuk adapte ve entegre olabilmenizle alakalı. Bunun da öncelikli koşulu dili iyi öğrenmek. Azimliyseniz gerisini halledersiniz.

Herkese seçimlerinde kolaylıklar.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_New_Zealand
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Australia


https://www.facebook.com/yenizelandadayasam/
https://www.instagram.com/sevgininfotogunlugu/

4 yorum:

  1. Merhabalar. Esim ve 2.5 yasinda kizimla birlikte yeni zellandaya yerlesmek istiyoruz. Esim muzik ogretmeni kamuda calisiyor, ben serbest avukatlik yapiyorum. Esimin hic dil bilgisi yok benim alt yapim var. Ama oraya nasil yerlesebilecegimiz konusunda ve is bulup bulamayacagimiz konusunda esimin endiseleri var.yardimci olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka bir ülkeye yerleşirken sanırım öncelikli hedefin dil öğrenmek olması size diğer kapıları da açabilir. Eşiniz dil eğitimi ardından bu ülkelerin eğitim fakültelerinden tamamlayıcı eğitim alarak mesleğini yapabilir. Ancak eğitim alanında IELTS'den her alanda 7 isteniyor olması İngilizce bilgisinin çok iyi olmasını gerektiriyor. Sizin alanınız maalesef başka bir ülke için yeniden başlamayı gerektirebilir ya da alan değişikliği bir seçenek olabilir.

      Sil
  2. yeni zelanda daha cazip, tabiki dil öğrenmek isteyenler için

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil